Metabool flexibel

Nuchter bewegen houdt in dat je matig intensief gaat bewegen op een lege maag. Dat klinkt voor sommige mensen als onbegonnen werk. Voor hun voelt het vreemd om zonder eerst getankt te hebben, de motor alvast aan te zetten. Bovendien krijgen sommige mensen last van duizeligheid, misselijkheid of slapte als zij niet binnen een uur na het opstaan iets eten.

Als je dat bekend voorkomt, dan heb je mogelijk te maken met een verminderde metabole flexibiliteit. Oftewel, de omschakeling van glucoseverbranding naar vetverbranding werkt niet meer optimaal. Dit kan gevolgen hebben voor je energie, lichaamsgewicht, stemming, productiviteit en je algehele gezondheid. Metabool flexibel wordt je o.a. door nuchter te gaan bewegen.

Wat is nuchter bewegen?

Normaliter heb je na een nacht zo’n 8 tot 12 uur niets meer gegeten. Je maag is hierdoor leeg en je suikervoorraden (glycogeen) zijn gedeeltelijk opgemaakt. Het meest nuchtere moment van de dag voor de meeste mensen is daarom ’s ochtends. Nuchter bewegen doe je dus het beste in de ochtend.

Nuchter bewegen betekent niet dat je zozeer het hele ontbijt overslaat. Heb je je portie beweging gehad, dan kan je daarna alsnog beginnen aan je ontbijt.

Nuchter bewegen wordt vooral gedaan door mensen die het heerlijk vinden om de vroege buitenlucht op te snuiven en daarna ultiem te kunnen genieten van het ontbijt. Ook kunnen praktische redenen een rol spelen. Wat opvallend is dat deze mensen vaak gezond en slank zijn.

Nuchter bewegen kan overigens prima worden gecombineerd met intermittent fasting. Sterker nog, als je intermittent fasting en nuchter bewegen combineert, versterk je de vele gezondheidsvoordelen van beide methodes.

Kan ik wel nuchter bewegen?

Bij nuchter bewegen zijn sommige mensen bang dat zij te weinig energie hebben daarvoor, of erger, dat het schadelijk en ongezond is. “Je moet toch eerst eten om genoeg energie te hebben om te kunnen bewegen?” is een veelgehoorde vraag.

Onze voorouders deden niet anders dan nuchter bewegen; lange periodes werden besteed aan het zoeken naar een volgend maal. Er werd eerst gejaagd en verzameld en daarna kon er pas gegeten worden. Eerst bewegen en dan pas eten, is een natuurlijk proces waar het menselijk lichaam zeer goed op is aangepast.

In de moderne tijd hebben we dit proces omgedraaid. We eten liever voordat we gaan bewegen, als we überhaupt al bewegen. De reden hiervan is dat de noodzaak om te bewegen voor het eten compleet verdwenen is. We hebben het onszelf zeer gemakkelijk gemaakt met een gevulde koelkast en voeding wat lang houdbaar is. Erg comfortabel natuurlijk, maar een aanslag voor onze gezondheid.

Veel mensen zijn nu afhankelijk geworden van snelle energie uit koolhydraten, terwijl zij vaak ruim voldoende duurzame energie hebben opgeslagen in de vorm van vet. Zo ruim, dat als hun lichaam dit vet zou (kunnen) gebruiken, hier maar liefst 30 dagen op kunnen leven.

Dus op een nuchtere maag een rondje (hard)lopen van 5 kilometer, of een sessie krachttraining, zou in principe voor geen enkel gezond persoon een probleem moeten en hoeven zijn. Maar wat als je niet gezond bent en last hebt van een chronische aandoening?

Vooral mensen met diabetes, trage schildklier, insulineresistentie, vermoeidheidsklachten of andere chronische aandoeningen zullen nuchter bewegen erg lastig vinden. Dit is ook logisch, aangezien zij minder goed in staat zijn om vetten in te zetten als energiebron. Zij hebben een zogenaamde verminderde metabole flexibiliteit.

5 voordelen van metabole flexibiliteit en nuchter bewegen zijn:

  • Verbetering van de opname glucose
  • Stimuleert de vetverbranding
  • Stabiliseert de bloedsuikerspiegel
  • Odersteunt het immuunsysteem
  • Bevordert de prestaties

Dus mijn advies is; “Ga nuchter bewegen en wordt weer metabool flexibel!”

Aanmelden voor de SevenDees nieuwsbrief