Wat is diabetes?

Diabetes wordt ook wel ‘suikerziekte’ genoemd. De officiële naam is diabetes mellitus.

Bij diabetes kan het lichaam de bloedsuiker niet meer zelf in evenwicht houden. Normaal regelt het lichaam de bloedsuikerspiegel heel nauwkeurig, met het hormoon insuline. Mensen met diabetes maken zelf geen insuline meer, of hun lichaam reageert niet meer op de insuline. Dat hangt af van de soort diabetes die iemand heeft.

Als insuline zijn werk niet kan doen, loopt de bloedsuiker veel te hoog op. Als er lange tijd te veel suiker in het bloed zit, is dat erg schadelijk voor alle delen van het lichaam. Daarom is het belangrijk om diabetes zo snel mogelijk te behandelen.

Naast het probleem met bloedsuiker, zijn ook vaak het cholesterol en de bloeddruk te hoog. Het is belangrijk om ook dat aan te pakken.

Overgewicht is één van de symptomen van diabetes.

Waarom gewichtsreductie?
De twee voornaamste redenen voor gewichtsreductie zijn:

  • medische redenen
  • esthetische redenen

Onder medische redenen verstaan we meestal het verlagen van de kans op ouderdomssuiker en hart en vaatziekten, onder esthetische redenen wordt meestal ontevredenheid over uiterlijk (het ‘figuur’) verstaan.

De esthetische redenen kunnen echter via een omweg (bijvoorbeeld via depressie) terugslaan op het medisch welzijn. Het lijkt ons daarom van ondergeschikt belang een oordeel te geven, welk redenen belangrijker zijn, en richten we ons liever op de gewichtsreductie zelf.

Wat is bloedsuiker?

Bloedsuiker heet officieel ‘bloedglucose’. Geen mens kan zonder glucose, want die geeft het lichaam energie waardoor alle spieren en organen werken. Glucose komt uit koolhydraten in je voeding.

Koolhydraten zitten niet alleen in zoete dingen, zoals suiker en fruit, maar ook in sommige groenten, melk, brood en aardappelen en andere soorten zetmeel. Van koolhydraten maakt je lichaam glucose; die komt in je bloed terecht als bloedsuiker, zodat je hele lichaam de glucose kan gebruiken. Maar te veel is niet goed.

Dus normaal zorgt het lichaam er automatisch voor dat er precies genoeg insuline vrijkomt om de hoeveelheid glucose in het bloed te verwerken. Zo blijft je bloedsuikerspiegel altijd binnen bepaalde grenzen, niet te laag en niet te hoog. Bij diabetes is dat evenwicht weg.

Waar komt insuline vandaan?

Insuline wordt gemaakt in de alvleesklier. Als er geen of onvoldoende insuline wordt gemaakt, of als je ongevoelig bent geworden voor insuline waardoor hij niet meer werkt, dan heeft het lichaam moeite om glucose uit het bloed te krijgen.

Al die bloedsuiker blijft dan in je bloed en kan niet gebruikt worden voor energie. Je krijgt erge dorst en moet veel plassen, omdat je lichaam probeert om die glucose op een andere manier kwijt te raken. Doordat je geen glucose, dus geen energie kunt opnemen, voel je je moe en futloos.