Waarom ontlastingsonderzoek laten doen?

De darmen zijn het belangrijkste orgaan met betrekking tot verteren van wat wij eten en drinken. Daarnaast hebben de darmen essentiële functies die jouw gezondheid kunnen beïnvloeden. Verstoringen die kunnen ontstaan in de darmen, veroorzaken stofwisselingsproblemen, zoals een gebrekkige vertering, ontstekingsprocessen, en immunologische ziekten. Door een uitgebreid ontlastingsonderzoek worden allerlei verstoringen zichtbaar.

Hoe werkt de darm?
De darm beschermt ons tegen aanvallen van buitenaf en is ook doorlaatbaar voor voedingsstoffen. De beschermende functie wordt verzorgt door het darmflora, het darmslijmvlies en het immuunsysteem van de darmen. Door de interactie met voeding, maar ook lichamelijke, emotionele en geestelijke gesteldheid op de orgaansystemen, waaronder de darmen, is het niet verwonderlijk dat deze zware belasting kan
uitmonden in ziektes.

Bacteriën – Parasieten – Schimmels
Een gezonde darm beschermt het lichaam tegen o.a. ziekmakende bacteriën, parasieten en schimmels. Wanneer de darm vervuilt is, worden de voedingsstoffen minder goed opgenomen en kunnen gifstoffen, gisting en rottingsprocessen hun vrije gang gaan, met alle gevolgen van dien. Zoals o.a. huidklachten, hoofdpijn, vermoeidheid, lusteloosheid, reumatische klachten, hormonale klachten, leverklachten, stijve
of stramme spieren, etc.

Hoe ontstaat een vervuilde darm?
Een vervuilde darm ontstaat door onvoldoende aanwezige specifieke voedingsvezels, een verkeerd voedingspatroon, verteringsproblemen, zoals te weinig maagzuur, onvoldoende galzuren, onvoldoende pancreasenzymen, en obstipatie. Maar ook door te haastige te eten en zonder goed te kauwen, onvoldoende water te drinken, een tekort aan mineralen( met als gevolg verkeerde zuurgraad), en het eten van verkeerde koolhydraten, eiwitten en vetten, beïnvloeden en verstoren de darmflora en darmmilieu.

Lekkende darm – Leaky gut
Door verkeerde voeding en voedingsgewoonte, en een verstoord evenwicht in het darmflora ontstaan er microscopische kleine beschadigingen, zeg maar kleine gaatjes , waardoor ongewenste voedingsmiddelen richting het bloed lekken, waardoor eiwitten verloren gaan. Dit kan mede veroorzaakt worden door een glutenintolerantie.

Een lekkende darmsyndroom kan leiden tot migraine, spijsverteringsklachten, eczeem, huidklachten, fibromyalgie, depressiviteit, reumatische klachten e.d.

Een twee- eenheid; Darmen – Lever
Een verstoord darmmilieu kan leiden tot chronische, vage gezondheidsklachten, (chronische) vermoeidheid, ontstekingen, algehele malaise, onverklaarbare vage buikklachten of zelfs uiteindelijk darmkanker. Daarom is voor een goede gezondheid essentieel, dat de darmen en de lever gezond is.

  •  de beoordeling van het spijsverteringsvermogen
  •  de beoordeling van de spijsverteringscapaciteit
  •  de bepaling van de conditie en functie van het darmslijmvlies
  •  de beoordeling van het darmgeassocieerde immuunsysteem

Indicaties:

  •  voor algemene preventie
  •  ter controle van het verloop bij gastro-intestinale aandoeningen
  •  bij stoornissen van het immuunsysteem (allergieën, gevoeligheid voor infecties etc.)
  •  ter controle na een antibioticakuur
  •  ter beoordeling van voedingsgewoonten
  •  ter verduidelijking van een dysbiose in de darm

Ontlastingsonderzoek is,  zoals je zojuist hebt gelezen, geen overbodige luxe, maar juist een must om jouw darm gezondheid in kaart te brengen.

Maak een afspraak en bestel een ontlastingsonderzoek, klik hier.