COPD (Chronic Obstructive Pulmonary Diseases) is de verzamelnaam voor chronische bronchitis en longemfyseem. Beide zijn aandoeningen aan de luchtwegen, die het ademen lastig maken.

Iemand met Chronic Obstructive Pulmonary Diseases wordt niet meer beter. Het is een chronische ziekte en de beschadiging is niet te herstellen. Een goede behandeling en leefstijl kan wel bijdragen aan een minder snelle achteruitgang van de longen. Ook kunnen klachten enigszins verlicht worden. Het is belangrijk om de klachten serieus te nemen. Medicijnen zijn slecht een deel van de aanpak, daarnaast kunt u zelf veel doen.

Een gezonde leefwijze, stoppen met roken en voldoende beweging hebben een positieve invloed op het verloop van de ziekte.

Licht, matig en ernstige COPD

COPD kent verschillende fases. Van de mensen met COPD heeft ongeveer 80% licht of matig COPD; de anderen hebben ernstig of zeer ernstig COPD. Maar wanneer spreken we van licht en wanneer van ernstig COPD? Een indeling hiervoor die wereldwijd veel gebruikt wordt is de GOLD indeling die gebaseerd is op longfunctieonderzoek.

Longfunctieonderzoek geeft aan hoe goed de luchtwegen en de longen (nog) werken. Een belangrijk onderdeel daarvan is het meten van de maximale hoeveelheid lucht die u in één seconde kunt uitblazen. Dit heet de FEV1 en zegt iets over de vernauwing van uw luchtwegen. De GOLD indeling vergelijkt deze uitslag met de gemiddelde uitslag van een gezond persoon van dezelfde leeftijd en geslacht (de voorspelde waarde).

De GOLD indeling ziet er als volgt uit:

  • GOLD I – licht COPD: de maximale hoeveelheid uitgeademde lucht is meer dan 80% van de voorspelde waarde.
  • GOLD II – matig COPD: de maximale hoeveelheid uitgeademde lucht ligt tussen de 50% en 80% van de voorspelde waarde.
  • GOLD III – ernstig COPD: de maximale hoeveelheid uitgeademde lucht ligt tussen de 30% en 50% van de voorspelde waarde.
  • GOLD IV – zeer ernstig COPD: de maximale hoeveelheid uitgeademde lucht is 30% of minder van de voorspelde waarde.

Niet langer CARA

Astma, longemfyseem en chronische bronchitis werden vroeger vaak met één naam aangeduid: CARA. Ze hebben allemaal te maken met ontstekingen van de luchtwegen. Maar de ontsteking bij astma heeft een andere oorzaak dan die bij chronische bronchitis en longemfyseem. Ook de behandeling is anders. Vandaar dat nu wordt gesproken over astma en COPD.

Verantwoord bewegen

Bent u wel beperkt door uw klachten, maar hebt u geen medische begeleiding nodig bij het sporten? In overleg met uw arts of fysiotherapeut kunt u dan kiezen voor een vorm van aangepast, dus verantwoord, sportief bewegen.

Hiervoor zijn steeds meer mogelijkheden. Op deze site vindt u informatie over persoonlijke bewegingsprogramma die je verder kunnen helpen om een geschikte activiteit te vinden in jouw eigen omgeving of bij ons centrum SevenDees Energy . Kies in ieder geval een sport- of beweegactiviteit die je leuk vindt.

Neem zelf de leiding

De behandeling van jouw COPD is niet alleen de taak van zorgverleners, maar óók van jezelf. Bij COPD is het van groot belang dat je zelf zoveel mogelijk doet om te voorkomen dat de ziekte verergert en dat je zo goed mogelijk met de ziekte leert leven. Dit betekent onder meer: voldoende gaan bewegen en dit volhouden.

Deze vorm van eigen verantwoordelijkheid wordt ‘zelfmanagement’ genoemd: je neemt zelf de leiding over jouw gezondheid. Uiteraard kan je daarbij gebruikmaken van de steun, adviezen en begeleiding van jouw arts, fysiotherapeut en andere zorgverleners.