HET Vrouwen hart

HET vrouwen hart en hart- en vaatziekten; Er is een duidelijk verschil tussen vrouwen en mannen!

Wist je dat hart- en vaatziekten doodsoorzaak nummer 1 is bij vrouwen. 1 op de 4 vrouwen overlijdt aan hart- en vaatziekten, dit zijn elke dag 56 vrouwen in Nederland. Dit is onacceptabel!!

HET vrouwen hart – Red Dress Day is een speciale dag, in Nederland, door de Nederlandse Hartstichting in 2002 in het leven geroepen. Van oorsprong is Red Dress Day overgewaaid uit Amerika.

Om meer aandacht te geven en te vragen voor het feit dat niet alleen mannen, maar juist ook vrouwen hart- en vaatziekten kunnen krijgen. Door deze extra aandacht hoopt men dat er meer onderzoek gedaan kan worden om de belangrijkste verschillen tussen mannen en vrouwen met mogelijke hartproblemen in kaart te kunnen brengen.

Een keer per jaar, op 29 september (Wereld Hart Dag), wordt men opgeroepen rode kleding te dragen en alle activiteiten een rood tintje te geven. Tevens worden men uitgenodigd om mee te doen door zelf activiteiten op te starten en hiermee de Hartstichting te helpen bij de bestrijding van hart- en vaatziekten.

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt namelijk dat een op de vier vrouwen daaraan overlijdt.

Daarmee is het doodsoorzaak nummer één onder vrouwen.

Vrouwen verschillen van mannen als het gaat om het lijden aan hart- en vaatziekten. Zo krijgen vrouwen vaak pas op latere leeftijd dan mannen hart- en vaatziekten. Ook overlijden vrouwen vaker aan een beroerte dan aan een hartinfarct. Bij mannen is dit precies andersom. Bij vrouwen verloopt de slagaderverkalking ook anders dan bij mannen.

Hart- en vaatziekten worden bij vrouwen vaak te laat ontdekt. Signalen die hierop duiden zijn bij vrouwen minder helder dan bij mannen. Twee op de vijf vrouwen negeert klachten die kunnen wijzen op problemen in het hart of de vaten; zelfs voor (huis)artsen blijkt het lastig om een goede diagnose te stellen.

Feiten

Dit zijn de feiten rondom hart- en vaatziekten bij vrouwen:

 • Vrouwen hebben bij een hartinfarct vaker signalen die minder duidelijk zijn dan mannen.
 • Na problemen in de zwangerschap (hoge bloeddruk en diabetes) loop je een hoger risico op latere hartklachten.
 • Slagaderverkalking ontwikkelt zich bij vrouwen vaak anders dan bij mannen
 • Vrouwen hebben vaker problemen in de allerkleinste bloedvaatjes in het hart.
 • Vrouwen krijgen zo’n 7 – 10 jaar later hartklachten dan mannen. Vrouwelijke hormonen lijken hen tot de overgang te beschermen.

Dit zijn de belangrijkste signalen om een hartprobleem te herkennen:

  • Drukkende pijn op je borst: voelt beklemmend of als een strakke band om de borst
  • Uitstralende pijn naar de armen, schouderbladen, hals, kaak of maagstreek
  • Zweten
  • Misselijkheid of braken
  • Pijn in de bovenbuik, kaak, nek of tussen de schouderbladen, zonder pijn op de borst
  • Kortademigheid
  • Extreme moeheid
  • Duizeligheid
  • Onrustig gevoel of gevoelens van angst
  • Snelle ademhaling

Wat kun jij er zelf aan doen?

Onderzoek

Volgens een Deense studie kunnen patiënten met chronisch hartfalen hun overlevingskansen aanzienlijk verbeteren door supplementen van Co-enzym Q10, ook wel Ubiquinol genoemd,  te nemen.

Het toevoegen van de vitamine-achtige verbinding co-enzym Q10, ook wel Ubiquinol genoemd, aan het standaard regime van hartmedicijnen om chronisch hartfalen te behandelen, kan het sterftecijfer met maar liefst met 43% verlagen. Dit blijkt uit een onderzoek dat is gepubliceerd in het Journal of the American College of Cardiology, één van’s werelds meest geciteerde cardiologie tijdschriften.

Naast een lager cardiovasculaire sterftecijfer en minder sterfte door andere oorzaken, hadden patiënten met chronisch hartfalen die co-enzym Q10 gebruikten minder ziekenhuisopnamen vanwege hartfalen en minder bijwerkingen dan patiënten die placobo kregen.

Co-enzym Q10 is de eerste verbinding die de overleving bij chronisch hartfalen verbetert sinds de introductie van ACE-remmers en Betablokkers meer dan een decennia geleden. Sommige cardiologen beweren dat het moet worden toegevoegd aan standaard harttherapie.

De geadviseerde dagelijkse hoeveelheid co-enzym Q10 per dag is 3 x 1 capsule van 100mg per dag.

Wat co-enzym Q10 zo interessant maakt, is dat de verbinding wordt gesynthetiseerd door het lichaam, omdat alle cellen ervan afhankelijk zijn voor de normale omzet van cellulaire energie. Een term die cardiologen vaak gebruiken voor hartfalen, is “energie uitgehongerde harten”. In tegenstelling tot conventionele hartmedicatie die cellulaire processen blokkeert, verbetert co-enzym Q10 de cellulaire processen. Ook kunnen synthetische hertmedicijnen bijwerkingen hebben. Suppletie met SD-Ubiquinol / co-enzym Q10 corrigeert als het ware een tekort in het lichaam en blokkeert de vicieuze metabolische cyclus bij chronisch hartfalen.

Wil je meer bewegen, maar je weet niet op welke hartslag?

Doe eens een inspanningstest en klik hier om een afspraak te maken. Kijken we samen naar jouw individuele plan van aanpak.

Vandaag is ROOD…..:-)

Contact

Aanmelden voor de SevenDees nieuwsbrief