Vitamine D-suppletie helpt bij COVID-19-patiënten.

Vitamine D-suppletie helpt bij COVID-19-patiënten.

Volgens een nieuwe Spaanse studie vermindert een vroege suppletie met vitamine D de progressie van COVID-19 aanzienlijk bij patiënten die in het ziekenhuis zijn opgenomen met de infectie.

Vitamine D draagt bij via mechanismen die controle van de immuunreactie en het voorkomen van de zogenaamde cytokinenstorm. Waarvan bekend is dat het longweefselbeschadiging veroorzaakt.

Een vitamine D tekort wordt al heel lang in verband gebracht met een verhoogde kans op infecties. Levertraan werd in de vroege 19e eeuw al ingezet als behandeling voor bacteriële tuberculose.

Coronavirus en COVID-19

Mogelijk kan vitamine D suppletie het lichaam ondersteunen tijdens infectie met het SARS-CoV-2 virus.

En het bestrijden van de ziekte COVID-19 die tot de ernstige complicatie acuut respiratoir stress syndroom kan leiden.

De uitbraak van de ziekte in de winter (2019-2020).

En het toenemen van de sterftecijfers met de leeftijd en comorbiditeit van chronische ziekten.

Deze hebben een link met lage vitamine D spiegels (Grant, 2020).

Uit een recente, retrospectieve analyse onder >190.000 patiënten in Amerika blijkt dat het percentage positieve SARS-CoV-2 testen omgekeerd evenredig is met de vitamine D status (Kaufman, 2020).

Bij personen met een vitamine D-deficiëntie (<20 ng/ml) testte 12.5% positief voor SARS-CoV-2. Bij een vitamine D spiegel van >55 ng/ml daalde dit percentage naar 5.9%. Overigens bleef deze associatie bestaan over verschillende breedtegraden, rassen/etniciteiten, geslachten en leeftijdscategorieën heen.

Het is bekend dat het geven van een vitamine D-supplement beschermend werkt.

Bij o.a. een acute infectie van de luchtwegen, zoals gebleken uit een grote meta-analyse van 25 klinische studies (Martineau, 2017). Uit een gerandomiseerd onderzoek is recentelijk gebleken dat ook bij COVID-19 extra vitamine D gunstig kan werken (Castillo, 2020). Van de COVID-19 patiënten die naast de standaardbehandeling met hydroxychloroquine + azitromycine ook hoge dosis vitamine D (20.000 IE als startdosis en vervolgens tweemaal per week 10.000 IE) kregen hoefde significant minder patiënten opgenomen te worden op de intensive care en overleed er niemand. Vitamine D was in staat de ernst van de ziekte te verminderen en het verloop te verbeteren (Castillo, 2020). Meer en grotere studies naar de effecten van vitamine D suppletie in deze doelgroep zijn gaande.

Vitamine D-suppletie helpt bij COVID-19-patiënten.

Luchtweginfecties

Een meta-analyse van 25 gerandomiseerde klinische studies liet een gunstig effect zien van vitamine D suppletie ten aanzien van acute luchtweginfecties. Het effect van vitamine D was het grootst bij personen met een vitamine-D deficiëntie bij de start en bij dagelijks of wekelijks vitamine D suppletie (Martineau, 2017).

Bij zwangere vrouwen zijn lage serum calcidiolspiegels in verband gebracht met luchtweginfecties en piepende ademhaling bij het nageslacht. Uit deze meta-analyse blijkt dat prenatale vitamine D suppletie het risico op piepende ademhaling, bij kinderen met bijna 20% kan verminderen (Christensen, 2017).

Het blijkt uit dat mensen met hogere vitamine D waarden hebben een gunstigere longfunctie in vergelijking met mensen met lagere niveaus. De theorie is dat vitamine D mogelijk betrokken is bij het vernieuwen van longweefsel (Herr,  2011). De Vitamine D receptoren blijken bovendien in verschillende typen longcellen aanwezig te zijn. Dit om astma te kunnen verminderen. Door onder meer de afweer in de longen te verbeteren, ontstekingen te verminderen en celdeling te vertragen (Iqbal, 2011).

Vitamine D-tekorten worden vaak gezien bij patiënten met chronische obstructieve longziekte (COPD) met longaanvallen en verminderde longfunctie. Recente meta-analyse van 4 gerandomiseerde klinische studies onder COPD patiënten laat zien dat vitamine D suppletie het aantal aanvallen aanzienlijk verlaagde in patiënten met een baseline vitamine D <25 nmol/l (Jolliffe, 2020).

Omdat we gezond willen blijven kunnen te korten aan vitamine D3 kunnen gemeten worden in het bloed, doormiddel van een bloedonderzoek en doormiddel van een Prognos Gezondheidsmeting.

DAAROM neem SD-Vitamine D3 is een hoogwaardige vitamine D3 en bevat  2000IE per capsule.

Voor meer info: www.SevenDeesEnergy.nl

 

Bron:

“Effect of calcifediol treatment and best available therapy versus best availble therapy on intensive care unit admission and mortality among patients hospitalized for COVID-19; A pilot randomized clinical study”The journal of Steroid Biochemistry and Molecular Biology (ahead print) https://doi.org/10.1016/j.jsbmb.202.105751

Aanmelden voor de SevenDees nieuwsbrief