Hoe stimuleer je de Nervus Vagus?

Sympaticus

Kort gezegd: dit is de actie zenuw. Deze activeert je lichaam zodat inspanning mogelijk is. Bij inspanning zijn bijvoorbeeld weinig organen, die worden dus afgeremd in activiteit door de sympaticus. Die sympaticus brengt je lijf in een “vecht of vluchtreactie”. In staat van paraatheid.

Parasympaticus

Dit is het deel van het zenuwstelstel dat je lichaam in rust en herstel brengt. Dus tegengesteld aan het sympatische deel. Je ademhaling en hartslag dalen onder invloed van dit deel en de organen worden weer actiever. Dit alles zodat je kan herstellen van de inspanning die je ervoor hebt gedaan.

Als je meer wilt lezen kijk dan op Wikipedia.

Wist je dat je jouw reactie op stress bewust kunt beïnvloeden?

Door bepaalde oefeningen te doen die de nervus vagus stimuleren kun je jouw lichaam in korte tijd van paniek en stress (ook wel fight-flight modus genoemd) naar relax-modus brengen. Gezien de hoeveelheid stress waar we tegenwoordig allemaal mee te maken krijgen, is het nog niet zo verkeerd om zulke tools bij de hand te hebben. Dit zal niet alleen je mentale welzijn ten goede komen, maar is ook bewezen bevorderlijk voor de fysieke gezondheid. Zo is een ontspannen en relaxed lichaam beter in staat voedsel te verteren en kunnen herstelprocessen ook beter verlopen.

De nervus vagus is de zenuw die de hersenen met de darmen verbindt.

Wanneer je gestrest bent, worden er signalen vanuit de hersenen naar de darmen gestuurd die ervoor zorgen dat de vertering wordt gehinderd. Dit gebeurt zodat je lichaam meer energie kan besparen en deze kan gebruiken om bijvoorbeeld weg te rennen van het gevaar. Denk maar even aan de leeuw die jou achtervolgt en opjaagt en jij er alles aan doet om weg te rennen. Ons lichaam is namelijk nog ingesteld op de situatie dat de mens voornamelijk buiten leefde met veel gevaren om zich heen. Zo is het handiger om meer energie voor de spieren beschikbaar te hebben dan om je maaltijd te verteren. Slim hè?

Alleen komen de meesten van ons in het dagelijks leven geen leeuwen tegen, maar wordt deze stressrespons alsnog geactiveerd door bijvoorbeeld opkomende deadlines, ruzie met je partner, of misschien door zorgwekkende berichten in het nieuws. Je lichaam kent in deze gevallen geen verschil en reageert nog steeds op dezelfde manier. Dat noemen we survival strategie.

Maar, zelf kun je hier invloed op uitoefenen en je lichaam weer in een parasympathische ruststand brengen.

 Zenuwstelsel-Sympaticus-Parasympaticus

Zenuwstelsel-Sympaticus-Parasympaticus

Met deze manieren kun je de Nervus Vagus beïnvloeden:

Bron: Music structure determines heart rate variability of singers

Mocht je meer willen weten over hoe de darmen van invloed zijn op de nervus vagus en hoe je dit met voeding, supplementen en leefstijlaanpassingen kunt verbeteren.

Maak dan hier een afspraak voor een consult.

Aanmelden voor de SevenDees nieuwsbrief