7 Redenen om meer te drinken

Zeven redenen om meer te drinken….nee geen wijntje of een biertje….WATER😉

We zitten midden in heerlijk zomerweer en voorlopig is het einde nog niet in zicht.

Ik weet niet hoe het met jou zit maar ik vind het wel lekker zo. Lekker vitamine Z bijtanken.

Komend Pinksterweekend wordt het heerlijk warm weer en dan is het niet onbelangrijk om voldoende water mee te nemen en te drinken als je gaat fietsen. Men onderschat altijd het warme weer, zeker als je gaat sporten met 30 graden. Je krijgt niet alleen dorst maar het is ook gewoon ronduit gevaarlijk.

Om je te inspireren heb ik daarom op een rijtje gezet waarom water zo belangrijk is.

  • Een mannenlichaam bestaat voor zo’n 75% uit water. Een vrouwenlichaam iets minder. Dat betekent dat een man van 80 kilo, 60 kilo water bij zich heeft.
  • Iedere dag en nacht verlies je zo’n 2 liter vocht. Belangrijk dus om aan te vullen en dagelijks zo’n 2 liter water te drinken.
  • Het drinken van alcohol, frisdrank, vruchtensappen en koffie helpen daar niet bij. Sterker nog ze kosten vocht. Drink dus voor elk glas en kopje een glas water extra.
  • Tijdens het sporten verliest het lichaam bij gemiddelde inspanning onder gemiddelde omstandigheden ongeveer een liter per uur. Dat zul je dus bij moeten tanken. Is het warm of ben je met een topprestatie bezig? Dan kan je vochtverlies eenvoudig oplopen tot 2 liter per uur.
  • Bij 2% vochtverlies heb je zo’n 20% prestatiedaling. Ben jij die man van 80 kilo dan zit je na een uur sporten dus met een groot probleem. En dat is als je de rest van de dag wel netjes hebt gedronken.
  • Bij 6% vochtverlies heb je kans op shock, bewusteloosheid en overlijden. Dat is waarom de marathon van Rotterdam in 2007 voortijdig werd gestaakt. Maar liefst 19 mensen waren onwel geworden door uitdroging.
  • 75% van je spieren bestaat uit water. Dus of je nu wilt presteren of wilt je trainingsarbeid showen op het strand: houd je vocht op peil!
  • Tenslotte is er maar 1 ding belangrijker voor lichaam dan water en dat is zuurstof. Dat wordt echter verplaatst door het bloed en dat bestaat weer voor bijna 80% uit water. Je kan dus echt niet zonder.

In mijn praktijk zie ik dagelijks dat mensen te weinig drinken. Maak er een gewoonte van. Begin met kleine beetjes en werk langzaam toe naar die 2 liter. Beter nog: drink voor iedere 30kg lichaamsgewicht 1 liter water per dag. Je mag daarbij kruidenthee optellen tot de helft van je totaal. Heb je nu meer dan 10kg overgewicht, dan hoef je voor die kilo’s niet extra te drinken. 2 Tot 3 liter per dag is dan voldoende.

Als je bij iedere maaltijd een glas water drinkt ben je al een eind op weg.

Gooi voor de variatie eens een schijfje citroen of een takje munt in je water.

Tijdens het sporten werk je toe naar regelmatige drinkpauzes waarbij je ieder uur 500 ml tot 1000 ml drinkt. Na het sporten neem je nog eens een glas.

Mocht je ook veel transpireren, dan kan het zijn dat het vocht niet in de cel komt. Dat is er waarschijnlijk “vervuiling op celniveau” of dat de celwand als het ware verhard is (komt door een tekort aan vetzuren en of magnesium) waardoor het water niet de cel in kan. Dit kunnen we uitzoeken doormiddel van een Prognos Gezondheidsmeting.

Hoeveel drink jij extra op een trainingsdag?

Aanmelden voor de SevenDees nieuwsbrief