Slaap advies

Naast bewegen en voeding speelt rust en slaap advies ook een belangrijke rol bij een gezonde levensstijl. Een goede arbeid-rust verhouding is belangrijk.

Een te kort aan slaap, zorgt voor aanmaak van ghreline. Dit hormoon wordt aangemaakt in de maagwand om eten op te wekken en je lichaam zegt: ik moet eten hebben. Als dat geactiveerd wordt zal leptine worden aangemaakt. Dit is het hormoon dat zegt om te stoppen met eten. Een te kort aan slaap geeft verhoogde ghreline levels en te kort aan slaap geeft ook eet probleem d.w.z dat een goede nachtrust en bioritme belangrijk zijn om het lichaam in balans te houden!

Vaak wordt gezegd dat een goede nachtrust bestaat uit 8 uur slaap. Maar is dat ook zo? Tijdens het slapen worden verschillende fasen doorlopen. Samen vormen deze fasen de slaapcyclus. Een volledige slaapcyclus duurt ongeveer 90 minuten. En in een normale nacht wordt de cyclus gemiddeld 4 tot 6 keer doorlopen.

Wij kunnen je helpen bij het onderkennen van eventuele problemen met slapen. Samen gaan we opzoek naar de oorzaak van jouw slaapprobleem.

Grofweg zijn de slaapstoornissen in 4 categorieën in te delen:

1. Slecht slapen
2. Te veel slapen
3. Vreemd gedrag tijdens de slaap
4. Slaapritmestoornissen

Vaak hebben mensen niet in de gaten dat ze aan een slaapstoornis leiden. Maar helaas wil dat niet zeggen dat deze stoornis niet gevaarlijk is. Neem bijvoorbeeld apneu.

Apneu

Gaat heftig snurken gepaard met momenten waarin de luchtwegen geheel of deels worden afgesloten. Dan spreken we van “apneu”. Op die momenten krijgt de snurker geen lucht meer krijgt (A-pneu = geen lucht). Het gevolg is dat ook het zuurstofgehalte in het bloed daalt. Iedereen heeft wel eens zo’n moment van gewone apneu of ademstilstand tijdens de slaap. Dat hoeft niet verontrustend te zijn.

We spreken van apneu (volledige afsluiting) en hypopneu (bijna volledige afsluiting) als het moment meer dan 10 seconden duurt en het zuurstofgehalte in het bloed daalt. Maar ook apneus van meer dan één minuut zijn geen uitzondering. Het lichaam waarschuwt vaak met een wekreactie om de ademhaling weer op gang te helpen. Dit gebeurt vaak zonder dat de snurker er erg in heeft.

 

Aanmelden voor de SevenDees nieuwsbrief