Parkinson

Parkinson

Parkinson, oftewel de Ziekte van Parkinson is een ingewikkelde ziekte waarbij spierbewegingen steeds minder goed gestuurd kunnen worden door de hersenen. Maar ook kunnen er andere klachten ontstaan, waaronder psychische problemen.

Wereldwijd hebben maar liefst ruim zeven miljoen mensen de Ziekte van Parkinson. Het aantal Parkinson patiënten is de afgelopen dertig jaar verdubbeld en daarmee de snelst groeiende hersenziekte

Wat zijn de klachten en symptomen bij Parkinson?

Door de verminderde dopamine productie in de hersenen ontstaan er tal van klachten en symptomen die kenmerkend zijn voor Parkinson:

  • Trillen van de handen, benen, kin of tong (tremor);
  • Moeite met starten van bewegingen (akinesie);
  • Ontbreken van automatische bewegingen, zoals minder knipperen met de ogen (hypokinesie);
  • Stijfheid van de spieren (rigiditeit);
  • Loopstoornissen en houdingsinstabiliteit (evenwichtsproblemen, voorovergebogen houding, en ‘bevriezen’ van de benen tijdens het lopen waardoor het lijkt of de voeten aan de vloer blijven plakken).

Dit zijn, voor de beeldvorming, de meest voorkomende klachten maar er kunnen meer symptomen voorkomen.

Welke vormen van Parkinson zijn er?

Er zijn verschillende vormen van de Ziekte van Parkinson:

  1. Familiaire vorm: oorzaak zijn genetische factoren (erfelijke aanleg). Dit geldt voor 10-15% van de Parkinson patiënten
  2. Sporadische vorm: oorzaak zijn epi-genetische factoren (factoren van buitenaf)
  3. Gecombineerde vorm: Familiair en Epi-genetisch

 

Parkinson patiënten kunnen al vroeg in het leven last hebben van onder andere verstopping in de darmen en een maag die niet zuur genoeg is. Hierdoor worden de lichaamsvreemde stoffen niet goed af-gedood en zal de samenstelling van stoffen in de darm uit balans raken. Het gevolg is dat het zenuwstelsel in de darmen minder goed werkt.

In het verleden van de patiënt kunnen ontstekingen schade hebben aangebracht in de cellen. Dit kan leiden tot een Neuro-inflammatie. In deze hele film speelt één stofje de hoofdrol; en dat is Alfa-Synucleïne. Deze stof wordt geproduceerd in de darmen omdat deze niet naar behoren functioneren. Alfa-Synucleïne kan via open barrières (lekkende darm) naar de hersenen migreren, wat later in de hersenen zorgt voor het Parkinson beeld.

Wat is de relatie tussen Parkinson en ontstekingsreacties?

Continue ontstekingsreacties zoals, Post Prandiale Inflammatie Respons, kunnen onder andere ontstaan door meer dan drie keer per dag te eten. Dit kan een dus een risicofactor zijn voor een chronische ontsteking. Hoe vaker de eetmomenten, des te groter de continue ontstekingsreactie. Als het lichaam geen ruimte krijgt om de ontsteking op te lossen, kan het lichaam in een neerwaarts spiraal-effect komen.

De darmen krijgen ongunstige darmflora wat verstopping kan geven. Hierdoor komen verdedigings-mechanismen van het lichaam onder druk te staan, zodat verkeerde bacteriën en stoffen (zoals Alfa-Synucleïne) naar de hersenen kunnen met een Neuro inflammatie als gevolg. Deze Neuro inflammatie laat schade achter in de hersenen en kan voor tal van Neuro degeneratieve ziektebeelden zorgen, waaronder dus de ziekte van Parkinson.

 

Mogelijke oorzaak:

Naast het verlies van productie van dopamine uit de Substantie Nigra (zwarte kern), wordt vooral naar de bloedhersenbarriere/het vaatsysteem. Daarnaast is er aandacht voor verwerking van toxische stoffen. Insecticide en andere giftige stoffen lijken bij bepaalde beroepen verhoudingsgewijs veel Parkinsonklachten te geven.

Mogelijke interventies:

  • Ondervangen tekorten van dopamine
  • Verminderen van laaggradige ontsteking
  • Verbeteren endotoxemie
  • Darmpermeabiliteit verbeteren

Aanmelden voor de SevenDees nieuwsbrief