Meer energie en minder stress door bewegen en voeding

Wie wil dit niet? Meer energie en minder stress door bewegen en voeding!

Minder stress

Bij chronische stress wordt de vecht-vluchtreactie voortdurend geactiveerd. Dit kost enorm veel energie. Deze energie kan vervolgens niet naar andere belangrijke organen, die zorgen voor een goed functionerende stofwisseling in het lichaam.

Bij stress worden hormonen als adrenaline en cortisol het lijf ingepompt om energie vrij te maken voor de vecht-vluchtreactie. En dat heeft nadelen voor de aanwezige vitaminen en mineralen in ons lijf.

Hoe pak je dit aan?

  • Wandelen
  • Fietsen / wielrennen
  • Hardlopen
  • Roeien
  • Schaatsen
  • Voeding
  • Mindset
  • Goede nachtrust

Wandelen

Ga iedere dag een halfuur tot een uur wandelen, met als resultaat meer energie en minder stress door bewegen. Door wandelen maak je je hoofd leeg. Zoek mooie plekken op, bijvoorbeeld het bos, de zee of de natuur bij jou in de buurt.

Hardlopen

Je kunt ook gaan fietsen of hardlopen. Dan doe je er goed aan om je hartslagzones in kaart te laten brengen. Zodat je niet over je grenzen kunt gaan. Hoe? Door een inspanningstest / sporttest op een speciale fiets. Waarbij de fiets steeds een beetje zwaarder wordt en je hartslag langzaam omhoog gaat. Totdat je op een punt komt, dat het niet meer gaat. Dit noemen wij het omslagpunt, ook wel het moment van verzuren van de spieren. Meer energie door inspanning en je ervaart minder stress door te gaan bewegen.

Voeding

Als we kijken naar de aanmaak van adrenaline, dan zijn hiervoor onder andere zink, ijzer en magnesium nodig. Ook vitamine B3, B6 en vitamine C spelen hierbij een belangrijke rol.
Bij de aanmaak van cortisol zijn vitamine A, B3, B6, C, E en zink betrokken.
Diezelfde vitaminen en mineralen zijn grotendeels ook nodig voor de aanmaak van onder andere het slaaphormoon melatonine en de rustgevende neurotransmitter GABA.

Mindset

Een mindset is een manier van denken en een manier om naar jezelf te kijken. Deze manier van denken is bepalend voor hoe je denkt over leren, je kwaliteiten en hoe je reageert op situaties en gebeurtenissen in het dagelijks leven. Je mindset is een belangrijk deel van je persoonlijkheid en je karakter. Ben je in staat “het roer” om te gooien? Zodat jou denken, reageren op situaties geen energie meer kosten maar juist meer energie en minder stress opleveren!

Goede nachtrust

Als slapen niet meer zo goed lukt. En wanneer er veel onrustige gevoelens en angsten heersen, dan is elke stressprikkel er één teveel.

Dit zijn allemaal aanwijzingen op een biochemische verstoring in de hersenen en de rest van het lichaam.
En dat hangt grotendeels samen met tekorten van bepaalde vitaminen en mineralen die zijn opgegaan aan de chronische stress.

Een goede nachtrust bestaat uit 7 á 8 uur slaap.

Oplossingen:

Steeds meer mensen krijgen te maken met een burn-out. De cijfers laten zien dat 14% van de werknemers hiermee te maken heeft. Dat is erg zorgwekkend, als je je bedenkt dat het herstel van chronische stress of een burn-out maanden en soms zelf jaren kan duren. Als je midden in een burn-out zit, zit je daar natuurlijk niet op te wachten.

Het is voor veel mensen lastig in te schatten welke voeding- en suppletie het meest zullen opleveren bij het herstel van chronische stress of een burn-out. Het is daarom ook belangrijk om eerst de oorzaak van de klachten goed te onderzoeken.

Daar kan ik je bij helpen met een holistisch plan, waarbij we het zelfgenezend vermogen van jouw lichaam herstellen.

Referentie:

Bracha HS. Freeze, flight, fight, fright, faint: adaptationist perspectives on the acute stress response spectrum. CNS Spectr. 2004 Sep;9(9):679-85. doi: 10.1017/s1092852900001954. PMID: 15337864.

Aanmelden voor de SevenDees nieuwsbrief