Een lekkende darm

Een lekkende darm, ook wel leaky gut genoemd of te wel een verhoogd doorlaatbare darmbarrière.

Een verhoogd doorlaatbare darmbarrière is de oorzaak van heel wat (chronische) ziektes.

Denk maar aan:

  • allergieën
  • huidproblemen
  • darmproblemen (diarree, constipatie, PDS (prikkelbare darm syndroom),…)
  • auto-immuunziektes zoals bv. Hashimoto
  • gewrichtsklachten (reumatoïde artritis etc)
  • enz…

Hoe werkt het?

Als we bloot staan aan gevaar, is het de natuurlijke reactie van ons lichaam om de darmbarrière verhoogd doorlaatbaar te maken. Bij gevaar signaleren onze hersenen namelijk dat we zo snel mogelijk zoveel mogelijk energie moeten opnemen. Door het doorlaatbaar maken van de darm hebben we direct glucose, water en natrium ter beschikking. Bij acuut gevaar willen we dit maar het wordt wel een probleem als  stress chronisch is!

Een continue rush in het dagelijkse leven, psycho-emotionele of financiële problemen zijn voorbeelden van chronische stress. Pijnstillers, antibiotica, pathogenen en mycotoxines zijn andere voorbeelden van stoffen die onze darm meer permeabel / open maken.

Maar wist je dat verkeerde voeding ook een stressor is?

Als je dagelijks brood, ontbijtgranen, pasta etc. eet geeft dit ook chronische stress aan je darmen.

Bepaalde lectinen, saponinen, linolzuur, fructose en gliadine zijn voedingsstoffen die een belangrijke stressor zijn voor de darmen.

Laat ons even inzoomen op gluten, een eiwit dat in de meeste granen zit. Gluten bevat gliadine.

Gliadine activeert zonuline, een eiwit dat de tight junctions ( zie het als een soort schuifdeuren) in de darm opent.  De tight junctions openen zich bij stress en wanneer nutriënten de darmwand mogen passeren. Gluten is echter een antinutriënt en krijgt normaal geen toestemming om de deuren te openen. Maar door zonuline te activeren gaan deze deuren wel open.

 

lekkende darm, leaky gut, tight junctions
lekkende darm, leaky gut, tight junctions

Als je dus veel gluten eet zal je darm meer open staan. Op die manier krijg je dus last van een verhoogd doorlaatbare darm ofwel een lekkende darm.

Bij een lekkende darm zijn de ruimten tussen de tight junctions te groot waardoor grotere eiwitmoleculen zoals bv. gluten maar ook

andere darminhoud die niet hoort te passeren, in de bloedbaan  kunnen komen. Het immuunsysteem wordt hierdoor geactiveerd.

Als je darm langdurig verhoogd doorlaatbaar is wordt je lichaam continu geprikkeld door stoffen die niet in je bloedbaan thuishoren. We noemen dit endotoxemie. Door endotoxemie krijg je een laaggradige ontsteking.

Je immuunsysteem blijft continu actief. Al ben je hier niet direct ziek van maar het vergt veel energie van je lichaam.  Continue moe voelen kan een van de eerste tekenen zijn van een te doorlaatbare darm.

Gezondheid begint in de darm!

Wat zijn de eerste stappen die je zelf kan zetten?

Eet zoveel mogelijk puur en onbewerkt voedsel.

Ga eens door je voorraadkast. Staan er ingrediënten op de verpakking die je niet direct herkent of E-nummers koop dit dan bij voorkeur niet meer voor regelmatige consumptie.

Eet zoveel mogelijk geraffineerde suikervrij, glutenvrij en zuivelvrij.

Wat eet je dan best wel? Veel groenten (weinig peulvruchten of zeer lang geweekt vanwege de lectines en saponines), noten ( geen pinda’s, dit zijn eigenlijk peulvruchten) ,zaden, matig fruit, eieren, biologisch vlees vooral wit vlees (gevogelte), gezonde vetten zoals olijfolie, kokosolie, ghee, avocado’s.

Drink vooral zuiver water, kruiden- en groene thee.

Pak in ieder geval ook  je stress aan!

Heb jij hulp nodig bij het herstellen van jouw darmen?

Heb jij weinig energie, een slechte huid of andere chronische klachten en kan je hulp gebruiken bij het herstellen van je darmgezondheid?

Ik help je graag jouw darmen weer gezond te krijgen.

Benieuwd hoe ik jou naar een betere gezondheid kan begeleiden?

Neem dan contact op!

Aanmelden voor de SevenDees nieuwsbrief