Ademhaling

Ademhaling – Hoe veel keer per minuut adem jij?

Het lijkt zo gewoon ademhalen. Alleen de praktijk laat ons iets anders zien. Een ademhaling of ademfrequentie van 6 tot 12 keer per minuut is voldoende. Veel mensen ademen wel 13, 15, 18, en sommige wel meer dan 21 keer per minuut. En dat is zeer vermoeiend en kost veel energie.

Ben jij je bewust van jouw ademhaling?

Het autonome zenuwstelsel regelt vooral de werking van inwendige organen, onder andere de ademhaling, de spijsvertering en het verwijden en vernauwen van  bloedvaten en het beïnvloedt ook de hartslag. Dit is een onbewust proces. Het zou toch wat zijn als je de gehele dag je bewust bent van je ademhaling of van het kloppen van je hart. Daar wordt je toch helemaal knetter gek van!

Fight-Flight reactie

Ook wel vecht-vlucht reactie genoemd. Het is een verdedigingsmechanisme dat bij mens en dier optreedt wanneer er acuut gevaar dreigt. Deze reactie begint met acute hevige angst en stress. Als gevolg hiervan produceert het lichaam grote hoeveelheden adrenaline en cortisol (stresshormonen), de bloeddruk en hartslag gaan omhoog, de spieren worden gespannen, haren komen rechtop te staan (kippenvel), de zintuigen worden scherper (pupillen verwijden, oren staan rechtop) en de pijngevoeligheid daalt naar een zeer laag niveau (endorfinestimulus). Hierdoor is het lichaam voorbereid op een gevecht of om op de vlucht te slaan.

Verstijving (“bevriezen”/ “freeze”) is zeldzamer. Bij algemene twijfel bij confrontatie met een onbekend gevaar kan een dier een instinctief bevriesgedrag vertonen, opdat deze in combinatie met de natuurlijke camouflage dan effectiever opgaat in de omgeving.

Als het gevaar is geweken, produceert het lichaam endorfines en dopamine om de balans weer te herstellen.

Symptomen of klachten

Een ontregelde ademhaling kan ook allerlei symptomen en klachten veroorzaken:

  • Hartkloppingen
  • Koude handen en voeten
  • Druk op de borst
  • Paniek aanvallen
  • Slecht slapen
  • Overal tegenop zien
  • Verhoogde spierspanning (nek en/of schouder)
  • Spijsverteringsproblemen (o.a. maag- en darmklachten)
  • Etc.

Wat is een goed adempatroon?

Als je meer dan 12 keer per minuut ademt? Doe dan de volgende ademoefening:

Adem rustig in door je neus
Adem rustig uit door je neus
Pauzeer na de uitademing

Kost het je moeite of krijg je je ademhaling niet onder controle?

Dan kun je jouw ademhaling en je adempatroon in kaart laten brengen. Het geeft duidelijkheid en handige tips om ermee aan de slag te gaan!

Contact

 

 

Aanmelden voor de SevenDees nieuwsbrief