6 voordelen van glutenvrij eten

(ook als je geen glutenintolerantie hebt)

Hieronder vind je de 6 voordelen van glutenvrij eten.

Steeds meer mensen eten glutenvrij, maar waarom eigenlijk?
Heeft glutenvrij alleen nut bij coeliakie (ook wel glutenintolerantie genoemd) of glutensensitiviteit?
Of heeft glutenvrij eten ook gezondheidsvoordelen bij andere klachten of zelfs als je helemaal gezond bent?

Na het lezen van dit artikel weet je genoeg om te beslissen of je wel of niet bent gebaat bij glutenvrij eten en ontdek je welke 6 voordelen glutenvrij eten kunnen opleveren.

Wat is het effect van gluten op het lichaam?

Hoe je het ook went of keert; gluten dragen niets bij aan een goede gezondheid. Oftewel, bij het vermijden van gluten, krijg je geen tekort aan gluten.

Natuurlijk eet je nooit alleen maar gluten. Gluten zijn namelijk een bestanddeel van granen, zoals:

  • Tarwe
  • Spelt
  • Kamut
  • Rogge
  • Gerst

Granen bevatten naast gluten ook nog B-vitamines, wat mineralen, vezels en nog wat andere voedingsstoffen. En dat zijn voedingsstoffen die je lijf goed kunnen gebruiken, maar ook makkelijk uit andere voedingsmiddelen gehaald kunnen worden. Dus ook bij het vermijden van granen (en dus gluten) mis je niets, als je daarnaast wel gewoon een gevarieerd en gezond eetpatroon erop nahoud (lees: groente en fruit eten).

Maar er is een belangrijkere reden om glutenvrij door het leven te gaan:

Gluten hebben namelijk het vermogen om ongevraagd je bloedbaan binnen te dringen (1).

Hoe dat werkt? Dat ga ik je uitleggen.

Wanneer voedingsstoffen zijn verteerd, kunnen ze via de darmwand worden opgenomen, de bloedbaan in. Maar voordat dat gebeurt, moet er eerst toestemming worden verkregen. Niet alle stoffen mogen zomaar opgenomen worden.

Gluten hebben hun eigen regels. Zij wachten niet op toestemming. Zij vallen de darmwand aan en creëren schade. Hierdoor ontstaat een verhoogd doorlaatbare darm. Op deze manier kunnen gluten zonder toestemming de bloedbaan inkomen.

Wanneer dit gebeurd, wordt het makkelijker voor andere stoffen om ook de darmwand te passeren. Bacteriën, schimmels en virussen hebben zo meer kans om in het lijf te komen. Dit heeft tot gevolg dat het immuunsysteem vaker moet optreden.

Gebeurt dit te vaak, dan kan het een immuunsysteem gluten gaan zien als potentieel gevaar. Dit kan zich gaan uiten in klachten als glutensensitiviteit, of coeliakie. Ook zijn gluten in verband gebracht met auto-immuunziekten, allergieën, astma en eczeem (2).

 

6 voordelen van glutenvrij eten

Er zijn wetenschappers die zeggen dat iedereen in meer of mindere mate een glutensensitiviteit heeft (3). Dat betekent dat wanneer je geen serieuze klachten hebt, ook baat kan hebben om (deels) glutenvrij te eten.

Ben je benieuwd wat glutenvrij eten voor je kan doen? Lees dan hier de 6 belangrijkste gezondheidsvoordelen.

1: betere stemming

Wist jij dat gluten een invloed hebben op je hersenen? En dan voornamelijk op endorfine (het geluksstofje)?

Gluten bevatten morfine-achtige deeltjes. Dit worden exorfinen genoemd. Deze stoffen kunnen het beloningssysteem in de hersenen ontregelen (4). Ze gaan namelijk de competitie aan met endorfinen.

Het is dan ook niet vreemd dat steeds vaker wordt gezien dat mensen met depressieve klachten, ook vaak darmklachten hebben (5).

Het is bekend dat sommige mensen met stemmingswisselingen (of erger) hier volledig vanaf kunnen komen, wanneer zij overgaan op een glutenvrij dieet.

2: een gezonde huid

Een gezonde huid komt van binnenuit. Dus wanneer het lijf van binnen gezond is, is dat van buiten zichtbaar.

Gluten hebben de neiging ontstekingen te veroorzaken en dat kan je gezondheid negatief beïnvloeden. Onderzoekers hebben een verband gevonden tussen wat je eet en hoe dat je huid beïnvloedt (6).

Bovendien zijn acne en psoriasis in verband gebracht met gluten (7, 8).

3: verlichting van darmklachten

Het is logisch om glutenvrij te eten bij glutensensitiviteit en coeliakie. Maar ook bij een opgeblazen gevoel, obstipatie of winderigheid kan een glutenvrij dieet uitkomst bieden. Deze soms onverklaarbare klachten worden vaak bestempeld als prikkelbaar darm syndroom (PDS).

Onderzoek heeft uitgewezen dat mensen met het prikkelbaar darm syndroom en glutenvrij gingen eten, een enorme verlichting van de klachten merkten (9).

4: verlichting van allergieën

Allergieën hebben als oorzaak een verhoogde histamine-spiegel. Histamine is een stof die onderdeel is van het immuunsysteem. Histamine komt in actie bij ontstekingen en kan allergische reacties veroorzaken.

Aangezien gluten de darmwand aanvallen en op die manier ontstekingen veroorzaken, is het verband tussen gluten en allergieën gelegd.

In de praktijk wordt gezien dat glutenvrij eten vaak niet genoeg helpt om allergieën te verminderen. Dat komt omdat er meer factoren een rol spelen. Glutenvrij eten is daarom een onderdeel van de behandeling bij allergieën.

5: meer energie

Een actief immuunsysteem kost veel energie. Daarom is het immuunsysteem overdag zoveel mogelijk in de standby-modus en wordt het ’s nachts actief.

Omdat gluten ongevraagd het lichaam kunnen binnen dringen, moet het immuunsysteem gedurende de dag meer actief zijn. Dit vreet energie.

Het beperken van gluten, zal dus energiewinst opleveren.

6: beter slapen

Hoe glutenvrij eten?

Als alternatief voor voedingsmiddelen waar gluten in zitten, kun je kiezen voor glutenvrije granen, zoals rijst, havermout, teff of mais. Ook pseudogranen zoals quinoa of boekweit zijn glutenvrij.

Fabrikanten spelen handig in op de glutenvrije trend en zetten “glutenvrij” in het groot op de verpakking. Als ergens glutenvrij op staat vermeld, wil niet automatisch zeggen dat het ook gezond is.

Kijk dus uit met allerlei glutenvrije producten, zoals glutenvrije pasta’s, glutenvrij gebak, glutenvrij brood en andere varianten van glutenvrije voedingsmiddelen.

Persoonlijk zou ik kiezen om alle granen, of ze nu wel of niet glutenvrij zijn, vaker te vervangen voor groente, fruit en andere onbewerkte voedingsmiddelen.

Conclusie

Gluten hebben alleen maar nadelige effecten op de gezondheid. Dit komt omdat gluten de darm verhoogd doorlaatbaar maken en zo het lichaam ongevraagd binnen kunnen dringen. Hierdoor kan het immuunsysteem van slag raken.

Dit kan zich uiten in darmklachten. Het kan ook klachten veroorzaken, waarvan je niet direct zou verwachten dat het te maken zou kunnen hebben met de gluten in je voedingspatroon.

Als je het mij vraagt, zijn niet alleen mensen met chronische klachten gebaat bij glutenvrij eten. Natuurlijk hoef je niet 100% glutenvrij te eten als je verder in een prima gezondheid verkeerd en ook lang gezond wilt blijven.

Als je toch vage klachten ervaart, is een glutenvrij dieet misschien wel de oplossing voor jou. Wil je ontdekken of gluten ook daadwerkelijk te maken hebben met jouw klachten? Eet dan (minimaal) 2 weken 100% glutenvrij en houd dagelijks bij hoe je je voelt en of de klachten verminderen.

Glutenvrij dieet en toch klachten?

Eet je al een tijd glutenvrij, maar heb je nog steeds klachten? Dan is er mogelijk meer aan de hand.

Als orthomoleculair therapeut kan ik aan je uitleggen hoe belangrijke processen in je lijf werken en hoe je jouw immuunsysteem, spijsvertering en hormonen weer in balans kunt krijgen.

Ik breng zo goed mogelijk jouw oorzaak (of oorzaken) van je klachten in kaart. Ik bied je ook de mogelijk om gebruik te maken van ontlastingsonderzoek en bloedonderzoek. Op basis van deze informatie en jouw leefsituatie, maak ik een persoonlijk behandelplan. Zo realiseer je jouw 6 voordelen van glutenvrij eten.

Referenties:

  1. Chriss Kresser, RHR: Pioneering Researcher Alessio Fasano M.D. on Gluten, Autoimmunity & Leaky Gut, 8 augustus 2012
  2. Aziz I, Branchi F, Pearson K, Priest J, Sanders DS. Adverse effects of gluten ingestion and advantages of gluten withdrawal in nonceliac autoimmune disease. Nutr Rev. 2017 Dec 1;75(12):1046-1058.
  3. Dr. D. Jockers. Avoid the gluten epidemic. Natural News, 30 april, 2011.
  4. Pruimboom L, de Punder K. The opioid effects of gluten exorphins: asymptomatic celiac disease. J Health Popul Nutr. 2015;33(24).
  5. Stephen J. Genuis and Rebecca A. Lobo. Gluten Sensitivity Presenting as a Neuropsychiatric Disorder. Gastroenterol Res Pract. 2014; 2014: 293206.
  6. Humbert P1, Pelletier F, Dreno B, Puzenat E, Aubin F. Gluten intolerance and skin diseases. Eur J Dermatol. 2006 Jan-Feb;16(1):4-11.
  7. Bowe WP, Logan AC. Acne vulgaris, probiotics and the gut-brain-skin axis – back to the future? Gut Pathog. 2011 Jan 31;3(1):1.
  8. Marzia Caproni, Veronica Bonciolini. Celiac Disease and Dermatologic Manifestations: Many Skin Clue to Unfold Gluten-Sensitive Enteropathy. Gastroenterology Research and Practice Volume 2012, Article ID 952753.
  9. Shahbazkhani B, Sadeghi A, et. Non-Celiac Gluten Sensitivity Has Narrowed the Spectrum of Irritable Bowel Syndrome: A Double-Blind Randomized Placebo-Controlled Trial. Nutrients. 2015 Jun 5;7(6):4542-54.

Aanmelden voor de SevenDees nieuwsbrief