Met een speeksel onderzoek kunnen we de werking van de bijnieren in kaart brengen en daarmee het corticol. Het is een eenvoudige test die thuis uit te voeren is. Zodra de uitslag binnen is volgt er een vervolgconsult om het plan van aanpak te bepalen om trend jouw klachten.

Klachten zijn: je bent al moe voordat je opstaat uit bed, chronisch moe en bij stress al helemaal, hoge spierspanning, schommelende bloedsuikerspiegel, honger of trek zelfs als je pas gegeten hebt, voedselintoleranties, duizeligheid, snel geïrriteerd, vaak infecties die lang duren voordat ze overgaan, verlaagt immuunsysteem, hypoglykemie, je hebt veel dorst, vaak plassen en behoefte aan zout.

Bij chronische stress of uitputting is de HPA-as verstoord en bijnieren uitgeput, door het afgeven van hoge cortisolspiegels en gaat dan over op chronisch lage spiegels in cortisol. Dit noemt men
bijnieruitputting. Met andere woorden jouw “dynamo” laadt niet meer op, waardoor je in een neerwaartse spiraal komt. Mijn advies bij een bijnieruitputting zal bestaan uit een voedingsadvies voor de bijnier, aanvulling voedingssupplementen en een op maat gemaakt bewegingsprogramma, zonder daarbij over je grenzen te aan en je kunt bouwen aan meer energie.